Novým šéfom VOP Nováky bude Jozef Briestenský

16.01.2012 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR sa so spoločnosťou Sitno Holding, ktorá vlani poskytla Vojenskému opravárenskému podniku (VOP) Nováky prevádzkový úver 70.000 eur, dohodlo na spôsobe urovnania tejto pohľadávky a následnom odstúpení od záložnej zmluvy na majetok firmy. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), ktorá je poverená aj riadením rezortu obrany.

Zároveň avizovala, že ešte dnes podpíše rozhodnutie valného zhromaždenia VOP o vymenovaní nového generálneho riaditeľa podniku Jozefa Briestenského. Ten doteraz pracoval na sekcii vyzbrojovania ministerstva obrany. Predchádzajúci šéf Ľubomír Repčík spolu s celou dozornou radou boli odvolaní ešte 11. januára, podľa premiérky za zjavné porušenie základných noriem a zákonov, vrátane stanov spoločnosti.

Radičová zdôraznila, že cieľom rezortu je udržať vo firme zamestnanosť. \"Rozhodnutie z novembra minulého roka o zákazke z ministerstva obrany pre VOP na likvidáciu 76 rakiet na udržanie zamestnanosti sme rozšírili z pôvodných 550.000 eur na zákazku v hodnote 1,3 milióna eur. Aby sme vytvorili priestor a čas na normálny proces hľadania partnera a ďalšej budúcnosti VOP Nováky,\" priblížila premiérka.

Podnik, ktorého 100-% vlastníkom je MO, si v septembri a októbri minulého roka požičal od spoločnosti Sitno Holding 70.000 eur, aby mohol zamestnancom zaplatiť mzdy. Po niekoľkých týždňoch, 1. decembra 2011, šéf podniku Ľubomír Repčík uzavrel so Sitnom zmluvu, podľa ktorej môže spoločnosť rozpredávať založený majetok, ak podnik aj napriek výzve neuhradí čo i len jednu splátku. VOP v prospech Sitna založil deväť skladov a jednu zo štyroch výrobných hál, ktorú potrebujú na spracúvanie munície. VOP do 31. decembra 2011, dokedy mal úver vrátiť, Sitnu neposlal ani cent.
 

Vyberte región